Pages Navigation Menu

Jongeren

Stotteren bij jongeren
Stotteren kan een grote invloed hebben op je leven. Hoe je in deze periode met je stotteren omgaat is vaak bepalend voor je verdere toekomst.
Stottertherapie kan je helpen om vrijuit te zeggen wat je wilt en zo te laten zien wie je bent! Iedereen stottert op een eigen, unieke manier. Stottertherapie wordt hierop afgestemd.

De aanleg voor stotteren is genetisch bepaald.
Aangetoond is dat kinderen van wie één of beide ouders stotteren een groter risico lopen stotteren te ontwikkelen.
Er zijn meer jongens dan meisjes die stotteren (3:1). Dit verschuift bij jongeren en volwassenen naar 5:1.
Als je geen aanleg hebt voor stotteren kun je nooit gaan stotteren. Als je deze aanleg wel hebt hoeft het nog niet te betekenen dat stotteren zich zal ontwikkelen.

In Nederland stotteren circa 175.000 mensen, waarvan 20.000 ernstig. Over de ontwikkeling van stottergedrag en de stotterverschijnselen kun je meer lezen onder peuters en kleuters.

Therapie Jongeren

We gaan samen ‘op zoek naar de vloeiendheid’.
Uit het stotteronderzoek komt naar voren wat jij nodig hebt om jouw doel te bereiken.
Aan het begin van de therapie bespreken we samen het einddoel, waarbij jouw mogelijkheden en behoeften centraal staan.
 
Hoe stotter je, hoe praat je vloeiend?
Wat denk je?
Wat voel je?
Bij welke mensen en in welke situaties stotter je en wanneer en bij wie spreek je vloeiend?

Samen onderzoeken we welke dingen die je doet, denkt en voelt het stotteren in stand houden. Maar direct daarbij werken we aan het veranderen hiervan naar gedachten, gevoelens en gedrag die meer vloeiendheid in het spreken bevorderen.
 
Het eerste doel is het spreken en het stotteren weer gemakkelijk te maken en de eventuele angst voor het stotteren te verminderen. Naast aandacht voor jouw spreken kijken we vooral ook naar wie jij bent, wat bij jou past en wat jij als persoon nodig hebt.
 
Door gesprekken en oefeningen met de therapeut en opdrachten voor thuis weet/leer je steeds meer wat jou helpt en kun je het stap voor stap gebruiken in alle spreeksituaties.
Daarbij is het belangrijk te leren om je eigen coach te worden. Dat wil zeggen dat je leert welke dingen jou helpen om vrijuit, ontspannen en vloeiend(er) te spreken en dat je jezelf hierin kan coachen/ondersteunen.
 
 

Groepstherapie

Binnen het stotterinterventiecentrum kun je ook deelnemen aan een stottergroep speciaal voor jongeren. Er wordt gepraat over het stotteren en de invloed hiervan op je dagelijks leven en je contacten. Ook worden er oefeningen gedaan. Er is veel gelegenheid voor eigen inbreng, als je binnenkort een sollicitatiegesprek hebt of een presentatie moet houden kun je dit binnen de groep bespreken en eventueel oefenen.